010 321 2880 Varaa aika verkossa Maksa osamaksulla

Myrkytykset

Myrkytys tai sen epäily ovat kohtalaisen yleinen päivystykseen hakeutumisen syy erityisesti koirapotilailla. Koirien ja kissojen erilaisen aineenvaihdunnan takia monet aineet saattavat olla niille myrkyllisiä, vaikka ne eivät sitä ihmisille olisikaan. 

Kaakaon sisältämät yhdisteet, teobromiini ja kofeiini, ovat myrkyllisiä koirille ja kissoille. Näiden aineiden määrä eri suklaa- ja kaakaovalmisteissa vaihtelee. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että mitä tummempi eli kaakaopitoisempi valmiste on kyseessä, sitä pienempi annos on eläimelle vaarallinen.

Suklaamyrkytyksen oireet voivat alkaa vasta 6-12 tunnin kuluttua syömisestä. Ne ovat lievimmillään ruoansulatuskanavan oireita, kuten ripulia ja oksentelua. Syödyn suklaamäärän kasvaessa eläin voi muuttua hyvin levottomaksi, sen syke kohoaa ja voi ilmetä sydämen rytmihäiriöitä. Vakavimmillaan voidaan havaita mm. kouristelua. Kuoleman vakavissa tapauksissa aiheuttavat yleensä rytmihäiriöt, hengityksen lamaantuminen tai vaarallisen korkeaksi nouseva ruumiinlämpö.

Syödyn suklaamäärän vaarallisuuden voi karkeasti arvioida seuraavasti:

  • Aito, tumma kaakaojauhe: lieviä oireita jopa jo 1 g jauhetta /kg elopainoa, mahdollisesti hengenvaarallinen annos 3–4 g/kg
  • Tumma suklaa: lieviä oireita 4 g/kg , hengenvaarallinen annos 18 g/kg
  • Maitosuklaa: lieviä oireita 10 g/kg, hengenvaarallinen annos 44 g/kg
  • Valkosuklaa ei ole merkittävä teobromiinin ja kofeiinin lähde

 

Jos suklaa on syöty äskettäin ja eläimen yleisvointi on hyvä, voidaan sitä yrittää oksettaa kotona. Tee teelusikallisesta kostutettua suolaa pieni pallo, joka työnnetään sitten syvälle eläimen nieluun.

Jos lemmikkisi ei oksenna, oksetusta suolalla EI saa tehdä uudestaan!

Myös 3 % vetyperoksidia annoksella 1–3 ml/kg (kokonaisannos max 50 ml/koira) voidaan kokeilla.

Jos eläimen tajunnantaso on alentunut, älä okseta sitä kotona!

Jos oksettaminen kotona onnistuu, voidaan sen jälkeen antaa lemmikille apteekista saatavaa lääkehiiltä 1 g/kg n. 6 h välein 1-3 vrk:n ajan.

Jos eläimen syömä suklaamäärä on vaarallinen, jos oksetus ei onnistu kotona, jos eläimen yleisvointi on huono tai sen tajunnantaso on laskenut, tulisi se viedä välittömästi eläinlääkäriin!

Makeutusaineena käytetty ksylitoli aiheuttaa koirilla nopeaa verensokerin laskua eli hypoglykemiaa ja suurina annoksina joskus myös maksavaurioita. Riittävän raju verensokerin laskeminen voi pahimmillaan johtaa nopeasti koomaan ja kuolemaan.

Hypoglykemiaa on havaittu koirien syötyä yli 100 mg (0,1g) ksylitolia per painokilo. Oireet ovat sitä vakavampia, mitä suurempi annos on kyseessä. Joillekin koirille voi aiheutua ksylitolista myös vakavaa maksan vajaatoimintaa. Tämän takia suositellaan maksa-arvojen kontrollointia muutama päivä ksylitolin syömisen jälkeen.

Jo muutamasta purukumityynystä voi tulla oireita hyvin pienelle koiralle. Vaarallinen purukumimäärä riippuu mm. tuotteen ksylitolipitoisuudesta; täysksylitolipurukumi on kaikken vaarallisinta.

Matalan verensokerin oireet voivat ilmaantua jo puolen tunnin kuluessa ksylitolin nauttimisesta, ja hitaimmillaan ne ilmenevät vasta 12–18 tunnin kuluttua.

Oireita ovat mm. oksentelu, heikkous, kävelyvaikeudet, vaisuus, kouristukset ja lopulta kooma.

Koska oireet voivat ilmetä nopeasti, oksettamista ei suositella yritettävän kotona, sillä heikkoon kuntoon mennyt koira saattaa vetää oksennusta henkeen. Jos koiran syömä ksylitolin määrä on merkittävä (yli 0,1 g/kg), se tulee viedä mahdollisimman nopeasti eläinlääkärille. Hoito on oireenmukaista. Ensiapuna kotona tai matkalla hoitoon koiran ikeniin voi hieroa hunajaa.

Jos koiran syömän ksylitolin määrä on vähäinen, voidaan vointia seurata kotona. Koiralle on hyvä tarjota hunajaa tai sokerivettä muutama teelusikallinen parin tunnin välein.

Sipuli sisältämä tiosulfaatti voi suurina määrinä aiheuttaa koiralle mm. hemolyysiä eli punasolujen hajoamista.

Myös valkosipuli sisältää tiosulfaattia. Lisäksi valkosipulin sisältämät aineet voivat aiheuttaa myös verenpaineen laskua, hyytymishäiriöitä sekä ärsyttää ruoansulatuskanavaa.

Viinirypäleet tuoreina ja myös kuivattuina eli rusinoina voivat aiheuttaa koirille munuaisvaurioita. Oireet ilmaantuvat 6–12 h kuluttua syömisestä ja niitä ovat mm. oksentelu, ripuli, väsymys, kipu vatsaontelossa ja syömättömyys. Koirien herkkyys ja sitä kautta vaarallisen annoksen suuruus vaihtelee.

Avokado sisältää persiiniä, joka saattaa aiheuttaa lemmikeille vaurioita sydämeen ja keuhkoihin. Esimerkiksi lemmikkijyrsijät, -linnut ja -kanit sekä hevoset ovat herkkiä persiinille. Koira on eksoottisia lemmikkejä vastustuskykyisempi.

Pähkinät aiheuttavat koirille mm. oksentelua, heikkoutta ja/tai kävelyvaikeuksia, kuumetta, lihasvapinaa ja apaattisuutta. Oireet kehittyvät 12 h sisällä syömisestä. Oireita havaitaan yleensä, kun syöty määrä on yli 2 g/kg elopainoa. Yleensä myrkytys ei ole henkeä uhkaava.